PBSM NBD Slideshow

Rabu, 5 Disember 2012

Lima restoran terima kit rawatan awal

Oleh Hajah Saemah ZulkefliPenyerahan Kit Rawatan Yang Pertama kepada perwakilan Serikandi Kafe dan Restoran D' Rest House.


KUALA BELAIT, 30 Nov - Jabatan Bandaran Kuala Belait dan Seria dengan kerjasama Persatuan Bulan Sabit Merah cawangan Daerah Belait telah mengagihkan kit rawatan awal ke beberapa buah restoran hari ini.
 
Sebanyak lima buah restoran dikenal pasti mempunyai ramai pelanggan, telah menerima kit rawatan itu untuk kemudahan orang ramai jika berlaku kejadian kecemasan ringan yang memerlukan bantuan awal.
 
Restoran-restoran tersebut ialah Serikandi Kafe dan Restoran D' Rest House, Restoran Nasi Ayam Bersatu, Restoran Ming Fang, Gerai Taman Persiaran dan Restoran Chicken King.
 
Penyerahan kit rawatan awal itu dibuat oleh Pengerusi Lembaga Bandaran Kuala Belait dan Seria yang juga Pengerusi Persatuan Bulan Sabit Merah cawangan Daerah Belait Awang Haji Ishak bin Haji Abu Hanafiah dan Pengerusi Persatuan Bulan Sabit Merah bersama daerah, Awang Chai Yum Fatt.
 
Awang Haji Ishak ketika bercakap kepada media, menyatakan pengagihan kit rawatan awal itu adalah atas rasa keprihatinan Persatuan Bulan Sabit Merah terhadap kesejahteraan orang awam agar dapat dimanfaatkan jika berlaku sebarang kecemasan dan kecederaan kecil.
 
Persatuan juga menghantar pekerja-pekerja restoran untuk menyertai kursus Bantuan Kecemasan yang dilaksanakan semenjak tahun lalu.
 
Kursus tersebut, tambahnya dilakukan secara dua peringkat dan setiap peringkat disertai oleh seramai 30 orang pekerja. Manakala dalam masa terdekat jabatan itu dengan kerjasama persatuan berkenaan juga akan memberikan kursus yang sama kepada pekerja di restoran-restoran yang lain di bawah kawalan Jabatan Bandaran Kuala Belait dan Seria.
 
Pengagihan Kit Rawatan Awal tajaan Pengerusi Persatuan Bulan Sabit Merah cawangan Belait Awang Chai Yum Fatt yang juga Pengarah Syarikat Asia Enterprise bersama beberapa orang ahli jawatankuasa persatuan tersebut antaranya Awang Chung Ying Ngee Pengarah Urusan Syarikat Andromedia Sdn Bhd, Awang Lim Thian Ming Pengarah Urusan Lim And Ho Employment Agency dan Awang Chiam Toon Kwang Pengarah Urusan Chiam Engineering Construction, merupakan yang pertama kali dilakukan dan ianya dijangka akan diperpanjang kepada restoran-restoran lainnya dalam sedikit masa lagi.
 
Pengerusi Lembaga Bandaran Kuala Belait dan Seria, Awang Haji Ishak juga menasihatkan kepada pengurus-pengurus restoran yang telah diagihkan Kit Rawatan Awal supaya sentiasa menggunakannya sebaik mungkin dan sentiasa mengisikannya supaya tidak dibiarkan kosong semata-mata bagi keperluan bersama terutama sekali mereka yang cedera jika berlaku sebarang kejadian kecemasan.
 
 
- Media Permata - Sabtu/Ahad - 1/2 Disember 2012
 

Tiada ulasan: