PBSM NBD Slideshow

Ahad, 12 September 2010

Lahirkan rasa gembira dapat menatap wajah dan bersalaman dengan raja dikasihi

BANDAR SERI BEGAWAN, Sabtu, 11 September. - Pengalaman berhari raya Aidilfitri di Istana Nurul Iman merupakan suatu peristiwa yang indah dan sukar dilupakan dalam urutan kenangan seseorang.

Berkunjung ke tempat yang paling indah di negara ini dalam suasana yang penuh keceriaan dan kegembiraan merupakan suatu kesempatan yang sukar diperolehi pada hari-hari kebiasaannya apatah lagi pada saat ini kita juga dapat menatap secara dekat dan bersalaman dengan raja yang disayangi sambil mengucapkan 'Selamat Hari Raya Aidilfitri'.

Peluang seumpama ini jelas digambarkan melalui beberapa orang pengunjung yang ingin sama-sama mengongsikan kegembiraan mereka pada hari ini.

Paul Chiew Yun Choi dari Persatuan Bulan Sabit Merah melahirkan perasaan gembira kerana dapat manfaatkan kesempatan pada hari ini dengan sebaik-baiknya untuk berkunjung dan bersalaman dengan para kerabat di raja khususnya Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam selain dapat memberikan perkhidmatan kepada orang ramai yang hadir di sini.

PAUL Chiew Yun Choi dari Persatuan Bulan Sabit Merah melahirkan perasaan gembira dapat menjunjung ziarah dan bersalaman dengan kerabat diraja.

(Foto : Mohd. Sharizal Hj. Said)

Dalam kesempatan ini juga beliau berterima kasih kepada Kementerian Kesihatan kerana pada tahun ini persatuan tersebut telah di beri peluang untuk memberi khidmat semasa istana terbuka.

Menyentuh kemeriahan berhari raya di Istana Nurul Iman beliau menyatakan bahawa paling istimewa dapat melihat sendiri betapa gembiranya rakyat dan penduduk di negara ini untuk bertemu dengan pemimpin yang dikasihi iaitu Kebawah Duli Yang Maha Mulia berserta ahli kerabat yang lain jelas terpancar dari raut wajah masing-masing.

(Ruang berita yang diedit)

(Oleh : Abu Bakar Hj. Abdul Rahman) - Pelita Brunei OnlineBertugas di Majlis Penyampaian Kurnia Baginda Sultan

Pada Hari Isnin, 6 September 2010 yang lepas telah berlangsung Majlis Penyampaian Kurnia Peribadi KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam. Majlis diadakan secara serentak di keempat-empat daerah. Seramai 10,758 orang dari golongan tertentu telah menjunjung kurnia berkenan. Bagi membantu perjalanan majlis, PBSM NBD Cawangan- Cawangan Daerah telah ikut serta menghulurkan tenaga bakti.

Selain tugas-tugas kecemasan biasa, PBSM NBD juga bertugas membawa dan memimpin serta mengiring orang-orang tua dan kurang upaya menaiki pentas bagi menjunjung kurnia.Seorang ahli PBSM NBD membantu menolak kerusi roda salah seorang penerima di Dewan Bridex, Jerudong.
(Sumber Gambar: Borneo Bulletin Online)Isnin, 6 September 2010

Tahlil bergema di Kubah Makam Diraja

Oleh Hasrulraizan


Kelihatan Mohammad Fahmi (tiga kiri) mengetuai bacaan surah Yasin dan tahlil.Kalangan anggota Persatuan Bulan Sabit Merah yang menghadiri majlis di Kubah Makam Diraja.


BANDAR SERI BEGAWAN, Jumaat - Mengambil keberkatan bulan Ramadan dan hari Jumaat hari ini, Persatuan Bulan Sabit Merah Negara Brunei Darussalam mengadakan majlis membaca Yasin dan tahlil di Kubah Makam Diraja Brunei pagi ini.

Bacaan Yasin dan tahlil itu adalah untuk Al-Marhum Sultan Haji Omar 'Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien dan Al-Marhumah Duli Raja Isteri Pengiran Anak Damit.

Pada majlis yang dihadiri belia Persatuan Bulan Sabit Merah dari keempat-empat daerah dan diketuai Timbalan Setiausaha Agungnya, Haji Hasnan Haji Shahri itu, bacaan Yasin dan tahlil dipimpin Qari Negara, Haji Mohammad Fahmi Haji Metussin.
-Media Permata Online - Sabtu, 04 September 2010.
Ahad, 5 September 2010

Tahlil for His Majesty's late parents


By Ahmed Shaheeb

The Red Crescent Society Brunei Darussalam during the tahlil.The Red Crescent Society Brunei Darussalam held a tahlil at the Royal Mausoleum yesterday for Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien and Al-Marhumah Duli Raja Isteri Pengiran Anak Damit.


The group was led by Haji Julaini bin Haji Latip, Director of Training and Development for the Red Crescent Society Brunei Darussalam.


The event started with the recital of the surah yaasiin and tahlil read by Haji Mohammad Fahmi bin Haji Metussin.


The event was held in conjunction with the holy month of Ramadhan, and is a religious activity conducted by The Red Crescent Society Brunei Darussalam annually to enliven the spirit of the holy month as well as to increase the acts of piety especially in the last ten days leading up to Syawal where Muslims are encouraged to intensify their efforts of devotions to Allah the Almighty.


- Borneo Bulletin Weekend, 04 September 2010.


Khamis, 2 September 2010

Majlis Tadarus Al-Quran belia senegara

Oleh Hasrulraizan dan Ak Fairol RMFYang Teramat Mulia Paduka Seri Duli Pengiran Muda Haji 'Abdul 'Azim semalam berkenan berangkat ke Majlis Perhimpunan Bertadarus Al-Quran Belia 1431 Hijrah anjuran Kementerian Kebudayaan Belia dan Sukan. Menjunjung keberangkatan tiba Pengiran Muda Haji 'Abdul 'Azim di Jame' 'Asr Hassanil Bolkiah ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Pehin Dato Paduka Haji Hazair Haji Abdullah.

Turut hadir sama ialah Menteri Pendidikan, Pehin Dato Seri Setia (Dr) Haji Abu Bakar Haji Apong, Menteri Hal Ehwal Ugama, Pengiran Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Pengiran Haji Abdul Rahman dan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Pehin Dato Paduka Seri Setia Haji Badaruddin Haji Othman. - Gambar oleh Infofoto
BANDAR SERI BEGAWAN, Rabu - Majlis Perhimpunan Bertadarus Al-Quran Belia 1431 Hijrah yang dikelolakan oleh Kementerian Kebudayaan Belia dan Sukan berlangsung hari ini telah diserikan lagi dengan keberangkatan Yang Teramat Mulia Paduka Seri Duli Pengiran Muda Haji 'Abdul 'Azim.

Menjunjung keberangkatan tiba Pengiran Muda Haji 'Abdul 'Azim di Jame' 'Asr Hassanil Bolkiah ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Pehin Dato Paduka Haji Hazair Haji Abdullah.

Turut hadir sama ialah Menteri Pendidikan, Pehin Dato Seri Setia (Dr) Haji Abu Bakar Haji Apong, Menteri Hal Ehwal Ugama, Pengiran Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Pengiran Haji Abdul Rahman dan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Pehin Dato Paduka Seri Setia Haji Badaruddin Haji Othman.

Dalam ucapannya Pehin Dato Paduka Haji Hazair berkata, hasrat tujuan utama majlis ialah melihat generasi Al-Quran itu dikongsi sama oleh semua pihak dan golongan, terutamanya golongan belia.

"Kita akan merasa bangga dengan lahirnya belia-belia yang berwatak salih, bahawa salah satu tanda kesalihan itu ialah keterlibatan mereka dengan Al-Quran sama ada selaku pembaca biasa, mahupun sekali gus menjadi penghayat dan pengamal ajaran-ajarannya,"ujar beliau.

Majlis berkenaan dimulakan dengan bacaan Tadarus Al-Quran secara halaqah oleh golongan belia terdiri daripada kalangan ahli beberapa buah persatuan belia di Negara ini.

Penceramah daripada Pusat Da'wah Islamiah, Haji Mail Besar kemudiannya mengajak para belia untuk membina jiwa mereka sebesar mungkin melalui sebuah Ceramah Motivasi Keagamaan yang beliau sampaikan bertajuk "Belia Berjiwa Besar".

Selesai mendengarkan ceramah yang mengobarkan semangat para belia itu, Majlis Khatam Al-Quran dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah, Ayat-ayat Lazim, Takhtim, Doa Khatam dan Dikir Marhaban.

Majlis anjuran Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan dengan kerjasama Kementerian Pendidikan dan Kementerian Hal Ehwal Ugama dan dikendalikan oleh Jabatan Belia dan Sukan itu telah ditutup dengan sekalian yang hadir mendirikan Solat Fardu Zohor secara berjemaah.

Majlis tersebut julung-julung kali diadakan bersempena sambutan bulan Ramadan yang melibatkan 3,000 hingga 5,000 orang belia terdiri daripada Institusi-institusi Pengajian Tinggi, Maktab-maktab, Sekolah-sekolah menengah, persatuan belia dan sukan, persatuan beruniform dan belia-belia secara amnya.

Tujuan Majlis Perhimpunan diadakan adalah untuk meningkatkan kefahaman belia tentang kepentingan membaca dan menghayati Al-Quran sebagai panduan hidup serta untuk mempertingkatkan dan mengukuhkan persefahaman dan kerjasama di antara agensi-agensi terlibat dalam pembangunan dan tarbiah belia dan juga untuk menyemarakkan bulan Ramadan dengan pengisian-pengisian yang bermanfaat terutama dengan pembacaan Al-Quran di samping untuk menggalakkan penglibatan belia dalam aktiviti keagamaan.Haji Mail Besar mengajak para belia untuk membina jiwa mereka sebesar mungkin melalui sebuah Ceramah Motivasi Keagamaan.Antara belia yang hadir di Majlis Perhimpunan Bertadarus Al-Quran Belia 1431 Hijrah.


- Media Permata. Khamis 2 September 2010.

Prince 'Azim attends National Tedarus gathering for youths

By Syafiq Affendy


His Royal Highness Prince Haji 'Abdul 'Azim yesterday attended the first-ever National Tedarus Al-Quran Gathering for Youths, which saw around 3,000-5,000 youths attending the ceremony, jointly organised by the Ministry of Culture, Youth and Sports, Ministry of Religious Affairs and Ministry of Education.


The ceremony was held at Jame 'Asr Hassanil Bolkiah mosque in Kiarong.


The Minister of Culture, Youth and Sports, Pehin Orang Kaya Pekerma Laila Diraja Dato Paduka Awang Haji Hazair bin Haji Abdullah delivered a welcoming address prior to the line-up of events for the ceremony, where he outlined the objectives - to increase the youth's understanding on the importance of reading and appreciating the Quran and using it as a guide in life, especially in facing challenges as youths.


Also present at the ceremony were the Minister of Education, Pehin Orang Kaya Seri Kerma Dato Seri Setia Dr Hj Awg Abu Bakar bin Haji Apong, Minister of Religious Affairs, Pengiran Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad bin Pengiran Haji Abdul Rahman, Minister of Home Affairs, Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Othman, as well as their deputies, permanent secretaries and senior officers.


The youths comprised of students from higher education institutions, colleges, secondary schools, youth and sports associations, uniformed associations and youths in general.


A religious motivational talk entitled 'Belia Berjiwa Besar' or 'Big-hearted Youth' was delivered following the welcoming address, by Ustaz Haji Mail Besar from the Islamic Dakwah Centre.


The khatam al-Quran and tahlil commenced right after the talk, where the whole congregation recited the last few surah from the Quran, performed the tahlil, and ended the ceremony with mass zuhur prayer.

HRH Prince Haji 'Abdul 'Azim reciting the Quran

Female youths reciting surahs from the Quran.
Permanent Secretaries and other high-ranking officials at the ceremony.
Secondary School students participating in the event


Uniformed youth members during the event- Borneo Bulletin - Thursday 2 September 2010

Rabu, 1 September 2010

Muslim Cemeteries Clean-up


Who carry out charity work especially in this holy month of Ramadan, will certainly gain rewards from Allah Subhanahu Wata'ala. Among the activities are holding Bertahlil Ceremony, Doa arwah and cleaning of Muslim Cemetaries. This morning, the Brunei Muara District Red Crescent Association held voluntary cleaning of the Muslim Cemetary in the Terunjing and Rangas areas in the capital.This charity work is to instill the sense of responsibility among association members, not only towards themselves but also towards the religious, race and nation. Established about 26th years ago, the Brunei Darussalam Red Cresent Association now has more than one thousand members. Other than giving emergency aid, the association is also active in several major national events. According to the District Commandant of the Brunei Muara District Branch of the Red Crescent Association, Haji Mohamad Suhaimi bin Ibrahim, the cleaning campaign is one of the association's projects to glorify the holy month of Ramadan and in seeking blessings through cooperation with the public.

- RTB News - 2010-08-29 22:00:00

Red Crescent Society Israk Mikraj Celebration

Bandar Seri Begawan - The Red Crescent Society's Brunei-Muara District Branch in collaboration with the Co-curriculum Education Department, Ministry of Education, recently organised a religious ceremony at Dato Marsal Primary School Hall, Brunei II (A), to celebrate Israk Mikraj. The chief guest at the event was Awang Haji Kassim bin Haji Mohammad Yassin, the Acting Director of Co-curriculum Education.

Also present were Awang Jalil bin Pengarah Haji Kapitan, the Chief of Uniform Group Section, as well as other representatives ofthe National Red Crescent Society, Negara Brunei Darussalam Scout Association and Brunei Darussalam Girls Guide Association.

To enliven the celebration, a religious lecture was delivered by Ustaz Hisham bin Ismail of the Islamic Dakwah Centre.- Borneo Bulletin - Friday, 13 August 2010

PBSM Tutong anjur kursus kepimpinan


Oleh Haji Hussin Haji Sha’ari

TUTONG, Khamis – Persatuan Bulan Sabit Merah Negara Brunei Darussalam cawangan Daerah Tutong menganjurkan kursus kepimpinan selama dua hari di Pusat Belia Pekan Tutong di sini.

Seramai 30 orang terdiri daripada pegawai/pemimpin serta guru-guru pengawas dari sekolah-sekolah menengah Daerah Tutong menghadiri kursus itu yang antara lain bertujuan menimba pengalaman bagi kemajuan persatuan.

Empat penceramah dari PBSM Negara Brunei Darussalam terdiri daripada Haji Hasnan Haji Sha’ari, Haji Abd Alim Haji Osman , Haji Julaini Haji Abd Latip dan Haji Hassan Haji Abd Hamid tampil berkongsi ilmu dan pengalaman mereka dengan peserta kursus.

Sijil penyertaan kursus disampaikan oleh Naib Yang Di-Pertua Persatuan Bulan Sabit Merah Negara Brunei Darussalam, Datin Hajah Siti Hajar Haji Muhd Yussof.

Gambar ramai.


- Media Permata – Jumaat, 13 Ogos 2010

Perbanyakkan ceramah di masa akan datang

Oleh Rafidah Jumat


BANDAR SERI BEGAWAN, Khamis – Persatuan Bulan Sabit Merah cawangan daerah Brunei Muara dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Kokurikulum baru-baru ini telah mengadakan ceramah sempena sambutan Israk Mikraj dihadiri Pemangku Pengarah Pendidikan Kokurikulum, Haji Kassim Haji Mohammad Yassin.

Pada majlis itu, Ketua Bahagian pasukan beruniform yang juga selaku pengerusi majlis, Awang Jalil Haji Kapitan dalam ucapan alu-aluannya berkata ceramah seperti ini perlu diperbanyakkan di masa akan datang.

Beliau antara lain turut menyentuh mengenai pentingnya untuk mempertingkatkan penglibatkan Persatuan Bulan Sabit Merah di sekolah-sekolah.

Majlis kemudian disusuli dengan ceramah bertajuk Mengubah Fikiran Ke Arah Kepimpinan Belia yang disampaikan oleh Hisham Ismail dari Pusat Dakwah Islamiah.

Ceramah beliau antara lain menyentuh mengenai kepimpinan Rasulullah yang perlu dicontohi oleh pemimpin belia negara ini selain turut mengongsi cerita kecuaian tentera Muslimin dalam peperangan Uhud yang akhirnya membawa padah kerana tidak mengikuti arahan pemimpin mereka.Sebahagian daripada ahli Persatuan Bulan Sabit Merah yang menghadiri ceramah itu.


- Media Permata – Jumaat, 13 Ogos 2010