PBSM NBD Slideshow

Selasa, 6 Oktober 2009

Bantuan Kepada Mangsa Banjir Daerah Tutong

TUTONG, Ahad, 15 Februari 2009 – Hujan yang turun sejak 4 Febuari 2009 telah menenggelami sebahagian kawasan di beberapa buah kampung di Mukim Tanjong Maya. Kampung-kampung yang terlibat termasuk Kampong Tanjong Maya, Lubok Pulau, Penapar, Ukong dan Layong.


Air yang melimpah dari Sungai Tutong setinggi antara satu ke 2 meter telah memutuskan beberapa batang jalan raya di mukim tersebut. Keadaan ini berlanjutan selama seminggu lebih. Pada masa yang sama proses bantuan kepada mangsa terus berjalan serentak.


Bagi operasi pemulihan pada hari ini, selain dari Jabatan Bomba dan Penyelamat dan beberapa agensi kerajaan yang lain, terdapat juga sukarelawan dari beberapa pertubuhan dan institusi pengajian tinggi mengikuti aktiviti berkenaan seperti Mahasiswa Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan, Majlis Belia Daerah Tutong, Sukarelawan HSBC, peserta Program Belia Cinta Tanahair dan juga pasukan Kadet Bomba dan Penyelamat.


Persatuan Bulan Sabit Merah Negara Brunei Darussalam (PBSM NBD) Cawangan Daerah Tutong turut menghantar sepuluh orang ahlinya bagi mengikuti operasi berkenaan yang tertumpu di sekitar kawasan Kampong Penapar, Mukim Tanjung Maya. Pasukan berkenaan diketuai oleh Awang Bakar Abd. Rahman dengan dibantu oleh Awang Zainuddin bin Salleh serta beberapa ahli persatuan berkenaan.

Di antara aktiviti yang dibuat oleh pasukan ini ialah membersihkan bahagian dalam rumah termasuk perabut serta halaman beberapa buah rumah yang terjejas di kampong berkenaan. Selain itu, pasukan ini juga menyediakan khidmat rawatan kecemasan bagi keperluan penghuni-penghuni rumah berkenaan.

Kegiatan ini sesuai dengan misi PBSM NBD yang memberi perlindungan dan menyelamatkan nyawa semasa berlakunya kemalangan, bencana dan darurat selain prihatin dengan aspek-aspek kebajikan masyarakat yang lain seperti membantu mereka yang kurang bernasib, orang-orang cacat serta melakukan kerja-kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan yang lain dalam masa aman.

Pendedahan ahli-ahli PBSM NBD di dalam kegiatan yang melibatkan beberapa buah agensi sukarelawan ini melahirkan semangat bekerjasama tanpa mengira siapa serta memberikan pengalaman yang berguna yang boleh dijadikan panduan di dalam kegiatan-kegiatan yang akan datang.

Operasi berakhir dengan majlis bacaan doa selamat dan jamuan makan tengahari yang diadakan di halaman masjid kampong berkenaan.

Tiada ulasan: